Osteopathie Praktijk Gloudemans

Suzanne Gloudemans

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die is gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.
Daarbij wordt uitgegaan van de eenheid van lichaam en geest.

Ieder individu is uniek.

Beweeglijkheid

Osteopathie draait om de beweeglijkheid van het lichaam, en dan in het bijzonder om de beweeglijkheid van drie verschillende systemen in het lichaam:

  • het pariëtale systeem: bewegingsapparaat (botten, gewrichten en spieren)
  • het viscerale systeem: de organen (inwendige organen, bloedvaten en lymfestelsel)
  • het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvliezen en hersenvochtcirculatie)

Deze systemen staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar continu. Wanneer het evenwicht tussen deze systemen verstoord raakt, kunnen er fysieke, mentale of emotionele klachten ontstaan. Dat kan gebeuren door bijvoorbeeld een ongeluk, een val, een infectie, een bepaald type werk of langdurige stress.

Oorzaak van de klacht

Een klacht kan wijzen op een lokaal probleem, maar kan ook worden veroorzaakt door een oorzaak op een andere plek in het lichaam. Dit komt omdat weefsels (botten, spieren, organen, zenuwen) direct of indirect met elkaar verbonden zijn. Voeding kan ook een belangrijke rol spelen in het veroorzaken of herstellen van klachten.

Tijdens het onderzoek kijk ik naar het bewegingsverlies van het weefsel. Door dat te herstellen, spreek ik het zelfregulerend vermogen van uw lichaam aan. Binnen de osteopathie wordt gekeken naar het individu in zijn geheel.

Als osteopaat kijk ik wat je als persoon nodig hebt om weer vrij en soepel te kunnen bewegen. Als de beweeglijkheid is hersteld, kan het zelfherstellend vermogen van je lichaam zijn werk weer doen en kan de klacht verdwijnen.

Meer weten?