Osteopathie Praktijk Gloudemans

Suzanne Gloudemans

De behandeling

Het lichaam is sterk en kan veel zelf. Het heeft soms alleen een zetje nodig,

Hoe gaat een behandeling bij mij in zijn werk? Hieronder lees je meer over wat je kunt verwachten, wat ik ga doen en hoe.

1

Eerste Consult

Voordat je de eerste keer langskomt, krijgt je van mij per e-mail een vragenlijst toegestuurd. Je wordt verzocht die in te vullen en terug te sturen vóór het eerste consult. De vragenlijst vormt een belangrijk onderdeel van de intake tijdens het eerste consult.
2

Intake

Ik haal je op uit de wachtkamer. Daarna beginnen we met de anamnese (vraaggesprek), waarbij ik je verschillende vragen stel over jouw klacht(en), leefstijl, medicijngebruik, allergieën, eventuele operaties, voedingspatroon en medische voorgeschiedenis. Ook eerdere klachten – hoe klein ook - kunnen relevant zijn voor de behandeling. Voor de anamnese nemen we uitgebreid de tijd. Niet alleen krijg ik zo een goed beeld van je klachten, maar ook van jou als mens.
3

Onderzoek

Na de intake start ik met het onderzoek. Ik ga op zoek naar verlies van beweging in je lichaam. Dat doe ik door te voelen of je spieren, botten, gewrichten en organen vrij bewegen. Met mijn handen oefen ik lichte druk uit op diverse plekken op je lichaam, zoals je hoofd, voeten, buik en rug. Dit geeft mij inzicht in de oorzaak van je klacht. Na het onderzoek zal ik je vertellen wat mijn bevindingen zijn.
4

De behandeling

De behandeling bestaat uit het herstellen van het bewegingsverlies van het weefsel, waardoor het zelfregulerend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Dit gebeurt met zachte tot iets stevigere handgrepen, altijd met respect voor het lichaam. Een behandeling is niet pijnlijk, wel kan de plek waar uw klacht zit iets gevoeliger zijn.
Tijdens de behandeling zal ik je steeds duidelijk uitleggen wat ik doe, zodat de behandeling zo ontspannen mogelijk verloopt.
Omdat de oorzaak van je klacht in een ander deel van het lichaam kan zitten, dan waar je klacht zich bevindt, kan het voorkomen dat je met bijvoorbeeld een klacht aan je onderrug komt, maar aan je buik wordt behandeld. Ik zal je altijd uitleggen hoe dat komt.
Een behandeling duurt +/- 60 minuten.
5

Na de behandeling

Iedereen reageert anders op een behandeling. Ieder mens is immers verschillend.
De meeste patiënten ervaren direct na de behandeling een gevoel van “opluchting” en ontspanning. Het lichaam voelt letterlijk losser. Sommige patiënten merken meteen een verlichting van hun klacht, anderen voelen de eerste paar dagen na de behandeling een kleine toename van de klachten, waarna het beter gaat. Ook komt het voor dat er emoties loskomen na een behandeling. Dit is allemaal normaal.
Ik raad patiënten altijd aan om de rest van de dag rustig aan te doen, zodat het lichaam de prikkels rustig kan verwerken. Na de behandeling ontvang je van mij een advies voor de komende weken en maken wij een afspraak voor een eventuele vervolgbehandeling.
6

Vervolgbehandeling

De periode tussen de behandelingen is voor iedere persoon verschillend. Ieder lichaam reageert immers anders op prikkels. De tijd tussen de behandelingen varieert daarom tussen de 2 weken en 3 maanden. Die tijd heeft het lichaam nodig om het weefsel weer in zijn beweeglijkheid te laten functioneren.